Recreatie si turism

ORASUL PETRILA

Favorizata de relieful Carpatilor Transilvaneni, Valea Jiului ofera un cadru natural unic. Desi in mod traditional aceasta regiune nu este considerata o destinatie turistica, exista cel putin trei argumente care sustin contrariul: 
Valea Jiului este principala poarta de intrare in Parcul National Retezat si accesul in muntii Parang, Retezat si Valcan 
Valea Jiului este o regiune turistica accesibila pentru toate buzunarele.
Arealul turistic Valea Jiului este o regiune relativ nedescoperita. Datorita locatiei geografice si a contextului socio-economic, regiunile montane si fondul frostier nu au suferit in aceeasi masura efectele transformarilor antropice precum majoritatea statiunilor turistice europene. Prin contrast, aici se mai pot descoperi inca pesteri, se pot face drumetii netulburate de zgomotoasele convoaie mecanizate populate de amatorii de picnic, se pot explora trasee montane virgine si se pot descoperi stanci pentru catarat "necucerite" inca. Asta ca sa nu mai vorbim despre bogatia faunei: intreaga zona este "innobilata" de prezenta ursului brun, caprei negre, mistretului si lupului.

 

Mai jos ai câteva locuri de văzut neapărat în Petrila și împrejur! Găsiți mai multe detalii accesând linkurile!

1. Casa Memorială a lui I.D. Sârbu, aflată sub îngrijirea Fundației Culturale Condiția Română si artistului Ion Barbu. Ion Desideriu Sîrbu a fost a fost un om de litere destul de necunoscut, întrucât era anti-comunist dar mai ales anti-prostie, drept pentru care nu a fost prea promovat în ultimii 30 de ani. Iar casa, sub bagheta lui Ion Barbu reflectă, cu un umor incredibil, acest lucru.

VEZI MAI MULTE!

2. Mina Petrila reprezintă în mod cert unul din monumentele cele mai importante ale patrimoniului industrial minier din Valea Jiului. Se poate vizita, fiind transformată într-un fel de muzeu, cu largul aport al aceluiași Ion Barbu. Recomandăm și vizionarea filmului Planeta Petrila!

VEZI MAI MULTE!

3. Rezervația naturală Cheile Jiețului, de aproape 11 kilometri lungime, cu stânci abrupte, cascade, trasee montane, drum ce permite accesul spre Transalpina. Puțin circulată și explorată, în zonă se pot descoperi inclusiv peșteri noi!

VEZI MAI MULTE!

4. Rezervația naturală Cheile Tăii, un punct turistic mai puțin cunoscut, frecventat mai ales de iubitorii de trasee montane şi de alpinişti (inclusiv pentru concursuri), datorită pereților calcaroși spectaculoși. Un traseu de bicicletă pe valea Tăii găsești aici!Traseu Petrila – Taia – Lunca Florii – Ausel Iar undeva pe traseu, cu o mică abatere, ajungi la Biserica Iepurilor și Gaura lui Garaf, două formațiuni stâncoase interesante!

VEZI MAI MULTE!

5. Cheile Roșiei. O zonă puțin atinsă de mâna omului unde găsești vreo 33 de peșteri naturale.

VEZI MAI MULTE!

6. Iubitorii de drumeții montane, cel puțin aceia pe care îi țin picioarele, pot merge și pot încerca să găsească urmele castrelor romane de pe Dealul Comărnicelului,Vârful lui Pătru  și de pe Jigorul Mare.

VEZI MAI MULTE!