Politia de proximitate



VA ASTEAPTĂ ZILNIC ÎNTRE ORELE 08:00-16:00 LA SEDIUL POLIŢIEI ORAŞULUI PETRILA PT. CONSILIERE ÎN ORICE TIP DE PROBLEME CU CARE VĂ CONFRUNTAŢI!

POLIŢISTUL DE PROXIMITATE 
*Se află indiferent de timp şi anotimp, zilnic, cel puţin 6 ore in mijlocul dumneavoastră, onorat să vă asculte problemele şi să vă ofere soluţii de rezolvare, deci faceţi cunoştiinţă pentru că merită !
*Este puntea de legătură între dumneavoatră şi instituţiile care trebuie să vă soluţioneze interesele legitime, deci contactaţi-l!
*Vă poate ajuta să stingeţi conflictul cu vecinii, făcându-i să vă redevină prieteni, fiind un negociator profesionist, asa că apelaţi-l cu încredere !
*Îi ajută pe oamenii bătrâni şi pe cei neajutoraţi sau cei cu handicap fizic sau mental să se ferească de infractori şi îi sfătuieşte cum să procedeze să nu devină victime, deci informaţi-l despre cei care au nevoie de ajutor ! 
*Este un bun consilier pe probleme cetăţeneşti, aşa că nu ezitaţi şi invitaţi-l la şedinţele dvs. de locatari !
*Este prietenul copiilor, pe care îi învaţă cum să se ferească de infractori şi de alte pericole, precum sunt drogurile, deci invitaţi-l să participe la şedinţele cu elevii sau la orele de dirigenţie !

POLIŢIA DE PROXIMITATEA ORAŞULUI PETRILA
Ag.şef pr.ŞTEFAN VICTOR

Dacă locuiţi in str.Prundului, str.Parângului, str.22 Decembrie, str.Minei, str.8 Martie, str.Republicii, str. Lunca puteţi solicita sprijinul poliţistului dvs. de proximitate în orice tip de probleme.Tel. 550 309 int. 14

Dacă locuiţi în str. 6 August, str.Muncii, Colonie Brătianu, Colonie Remete, str.Cimpa, str.Răscoala, str.Tirici, str.Jieţ puteţi solicita sprijinul poliţistului dvs.de proximitate pentru orice tip de probleme.Tel. 550 309 int. 14 

Poliţia de proximitate a Oraşului Petrila desfăşoară în perioada 01.08.-31.10.2007 Campania de informare şi prevenire a cetăţenilor “VIOLENŢA NAŞTE VIOLENŢĂ!” 

Violenţa domestică nu este un fenomen singular, ci se manifestă sub forma mai multor tipare comportamentale coercitive exercitate de abuzator asupra victimei.Comportamentul violent cunoaşte diferite tipuri de manifestări :
 
·       abuz fizic – bătăi , lovituri, tăieturi ,arsuri ,asfixiere , pedepse inumane;
·       abuz emoţional – jigniri, ameninţări verbale ,desconsiderare, respingere; 
·        abuz economic- agresorul aduce victima intr-o poziţie financiară dependenţa ,el fiind cel care deţine controlul financiar;
·        abuz psihologic – deşi duce la instalarea fricii este o modalitate prin care abuzatorul se asigură că domină victima; 
·        abuz sexual – întreţinerea de raporturi sexuale prin constrângerea victimei sau profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa.

CE TREBUIE SĂ FACĂ VICTIMA UNEI ACŢIUNI VIOLENTE?
       * Anunţă Poliţia prin intermediul Sistemului Naţional Unic pt. Apeluri de Urgenţă – 112 – sau la tel. 550 309 
* depune o plângere! Aceasta trebuie să conţină:-         numele, prenumele ,calitatea si domiciliul petiţionarului;-         descrierea faptei, situaţia de fapt, expunerea cronologica a faptelor;-         indicarea făptuitorului; –         indicarea mijloacelor de probă;
* se prezintă la INSTITUTUL DE MEDICINĂ LEGALĂ PETROŞANI pentru eliberarea certificatului medico-legal, element necesar pentru stabilirea agresiuni şi individualizarea pedepsei agresorului;
* se adresează instituţiilor şi organizaţilor care oferă sprijin, consiliere şi adăpost.

       NU VĂ RETRAGEŢI PLÂNGEREA!!! Vă amăgiţi crezând promisiunile lui că nu vă va mai lovi, că nu va mai bea… Fă-ţi curaj, dacă nu pentru tine, atunci pentru copiii tăi! Nu rămâne în suferinţă pentru ca „să nu crească fără tată copiii”, le faci MAI MULT RĂU!Nu uitaţi !    Violenţa domestică reprezintă un domeniu care este considerat de poliţie ca fiind o problemă gravă.     La poliţie de proximitate a oraşului Petrila veţi găsi atât înţelegere cât şi sprijin şi consiliere .     Puteţi cere să vorbiţi cu o femeie poliţist şi dacă doriţi vi se poate acorda ajutor pentru a merge la o unitate sanitară sau la un adăpost. Poliţia de Proximitate trebuie să înlăture sentimentul insecurităţii personale care devine din ce în ce mai puternic şi să vă ajute să câştigaţi sentimentul de siguranţa şi încredere necesar.NU TE ZIDI ÎN TĂCERE! SPUNE NU VIOLENŢEI !

În cadrul programului“SIGURANŢA TA CONTEAZĂ!” Poliţia de proximitate vă informează:Gradul de securitate al locuinţei dvs. va spori considerabil dacă fiecare membru al familiei va lua în considerare următoarele recomandării:
1. Amplasarea obiectelor de valoare în dreptul ferestrei transforma locuinţa într-o vitrină atractivă pentru alţii şi nesigură pentru dvs.
2  Nu purtaţi cheile atârnate prin brelocuri de cureaua pantalonilor, în buzunarele laterale de pe mânecile gecilor sau chiar la gât. În acest fel oferiţi şi îi invitaţi pe hoţi sa va fure.3.  În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu discutaţii acest lucru numai cu persoanele de încredere;
4.  Biletele la uşă, corespondenţa neridicată de la cutia poştală sunt indicii ale absenţei dvs. din locuinţă;
5.   Evitaţi serviciile oferite de mesagerii ocazionali
6. Înainte de a invita un necunoscut în casă gândiţi-vă bine. Nu excludeţi posibilitatea ca aceasta să vă creeze mari neplăceri;
7.   Luaţi masurile necesare ca în permanenţă, holul scărilor să fie iluminat.
8. Verificaţi prin vizor dacă la uşa dvs. a sunat un cunoscut sau un necunoscut;
9.  Dacă un necunoscut pretinde ca reprezintă o instituţie întredeschideţi uşa, atât cât vă permite lanţde asigurare şi verificaţi legitimaţia. Dacă nu distingeţi semne deosebite pe legitimaţie şi comportamentul persoanei suspect, telefonaţi la instituţia care a emis legitimaţia pentru a cere confirmarea.
10.   Unei menajere pe lângă recomandare cereţi-i şi date de identitate.
11.   Educaţi copiii de a rezista tentaţiilor şi rugăminţilor venite din partea persoanelor necunoscute care sub diverse motive: UN PAHAR CU APA, UN CREION ŞI O HÂRTIE…. ETC., pătrunde în locuinţă.
12.  Nu oferiţi date amănunţite necunoscute despre activitatea sau starea materială a dvs.

ANUNŢ 
Sigur vi s-a întâmplat de multe ori ca ,exact când vă e somnul mai dulce , în miez de noapte , muzica vecinilor , ţipetele şi hărmălaia de afară sau pur şi simplu alarma unei maşini care nu vrea să se mai oprească să vă tulbure liniştea. Dacă vreţi să înceteze , primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să anunţaţi Poliţia prin intermediul Serviciului Unic pt. Apeluri de Urgenţă 112 sau la numărul de telefon 0254/ 550309.
Reclamaţia poate fi făcută atât în scris , la sediul poliţiei sau telefonic la numărul unic 112.În ambele cazuri cel care reclamă trebuie să dea amănunte legate de locul şi circumstanţele evenimentului , precum şi datele sale de identificare. În aceste condiţii , potrivit legii „tulburarea , fără drept , a liniştii locatarilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect , ori prin strigăte sau larmă” se amendează cu sume cuprinse între 200-1000 lei RON şi cei care „tulbură liniştea locatarilor între orele 22:00-08:00 prin zgomote , larmă sau prin folosirea oricărui aparat , obiect sau instrument muzical la intensitate mare” pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 500-1500 lei RON. 
Poliţia de proximitate a Oraşului Petrila vă aşteaptă zilnic între orele 08:00-16:00 pentru consiliere în orice tip de probleme cu care vă confruntaţi